HedvabnaStezka.cz TuleniPasy.cz

Víte, kde se připravuje jídlo, které jíte na palubě letadla?

Víte, kde se připravuje jídlo, které jíte na palubě letadla?

Přemýšleli jste někdy o tom, kde a jak vznikají jídla, která se podávají na palubě letadla? Příprava jídel se pochopitelně liší – aerolinky využívají různé cateringové společnosti. My jsme vyrazili do Istanbulu, abychom si prohlédli zázemí společnosti DO & CO. Služeb této mezinárodní společnosti, pocházející z Rakouska, využívá 60 leteckých společností, specializují se také na catering pro sportovní akce jako fotbalové EURO, golfové PGA, tenisové turnaje ATP a další.



Naše redakce se byla podívat přímo v DO & CO budově u letiště Ataturk v Istanbulu. Zajímalo nás, kde vznikají pokrmy, které byly v soutěži Skytrax v roce 2016 oceněny jako Nejlepší catering podávaný v business class a 3. nejlepší catering v economy class na palubách společnosti Turkish Airlines.


Turecké DO & CO, IstanbulTurecké DO & CO, Istanbul

Jídlo v business class Turkish AirlinesJídlo v business class Turkish Airlines

S úsměvem jde prý práce vždycky lépe. Kuchař v DO & CO, IstanbulS úsměvem jde prý práce vždycky lépe. Kuchař v DO & CO, Istanbul

 

Prohlédněte si všechny fotografie...


Turecké DO & CO

Turecká společnost DO & CO je vlastněna z půlky samotným DO & CO a z půlky leteckou společností Turkish Airlines. Istanbulská pobočka zajišťuje z 80 % catering pro leteckou společnost Turkish Airlines, ve zbylých 20 % případů vaří pro jiné letecké společnosti. Starají se také o catering na palubě letadla tureckého prezidenta.

Na každém dálkovém letu (a vybraných krátkých letech) je na palubách letadel Turkish Airlines k dispozici kuchař. DO & CO se stará nejen o školení kuchařů – aby poskytovali ty nejlepší služby na palubách letadel, ale také o kvalitu samotného jídla.

 

Zásadně čerstvé suroviny

V tureckém DO & CO jsme strávili celé dopoledne a prošli jsme si místa, kde se jídlo připravuje. Denně se zde přichystá až 170 000 jídel a vaří se 24/7. Jídlo je posléze distribuováno až na 80 % všech letů společnosti Turkish Airlines.

Velkým překvapením pro mě byl fakt, že je jídlo denně připravováno ručně z čerstvých surovin, nenajdete tu žádné polotovary. Dokonce i pomeranče jsou vymačkávány každý den čerstvě.

 

Vše se připravuje ručně. Dokonce i těsto na raviolly. DO & CO, IstanbulVše se připravuje ručně. Dokonce i těsto na raviolly. DO & CO, Istanbul

 

Flying chefs

Kuchaři na palubách letadla, to je služba, kterou společnost Turkish Airlines nabízí od roku 2010. Vznikla jako reakce na vysoké gastronomické požadavky ze strany klientů. V business class se kuchař stará o finální úpravu pokrmů. Zatímco 70 % jídel je připraveno dopředu, zbylých 30 % upravuje kuchař přímo na palubě letadla. Dochutí Vám salát nebo propeče steak dle vašich preferencí. Navíc vám poradí při výběru nápoje, které se hodí k podávanému jídlu.

 

Flying chefs je konceptem Turkish AirlinesFlying chefs je konceptem Turkish Airlines

 

Večeře při svíčkách a narozeninový dort

Letíte v době, kdy máte narozeniny nebo výročí svatby? Nárok na dort máte nejen v den, kdy tyto události slavíte, ale také až tři dny před a tři dny po tomto datu. Stačí si dort objednat alespoň 24 hodin před odletem.

Na dálkových letech v byznys třídě, mohou pasažéři od roku 2013 večeřet při svíčkách. Tradiční svíčka je nahrazena svíčkou elektronickou.

 

Celkový dojem

Vidět zázemí cateringové společnosti, dodávající jídlo do letadel, bylo velmi zajímavým zážitkem. V rámci exkurze jsme ochutnali také oběd, který se podává v business class aerolinky Turkish Airlines. Jídlo bylo velmi chutné. Maso křehké a složení jídla vyvážené. Běžným standardem je olivový olej a slánka s pepřenkou, kterou dostane každý pasažér již s předkrmem. Ne nadarmo působí společnost DO & CO celosvětově, spadá pod ně 30 kuchyní v deseti zemích, na třech kontinentech.


31.10.2016,