HedvabnaStezka.cz TuleniPasy.cz

PLACHUTTA WOLLZEILE – vídeňský specialista na Tafelspitz

PLACHUTTA WOLLZEILE – vídeňský specialista na Tafelspitz

Plachutta to je pro mnohé synonymem k Tafelspitzu - tradičnímu vídeňského pokrmu. Protože se říká, že lepší Tafelspitz neochutnáte, vydali jsme se k „Plachuttovi“ abychom zjistili, co je na tom pravdy. Kromě vídeňské hovězí špičky jsme ochutnali i vyhlášený hovězí vývar a telecí řízek. Jak dopadla restaurace, kam míří businessmani a hvězdy z celého světa, v naší recenzi?



Světoznámá restaurace Plachutta byla založena v roce 1987 Mariem Plachuttou, který dovedl rodinný podnik do podoby, v jaké ho známe dnes. Kromě Plachutta Wollzeile provozuje ještě další restaurace jako Gasthaus zur Oper a Plachutta Grünspan.

Kuchyně a jídla: tradiční vídeńská kuchyně
Ceny: $$$$.
Adresa: 1010 Wien, Wollzeile 38, Rakousko
Web: hwww.plachutta.at/en/plachutta_wollzeile/


Návštěva restaurace Plachutta WOLLZEILE

Vzhledem k velké oblibě této restaurace, jsme si zarezervovali stůl raději předem. Hned po vstupu do restaurace jsme byli přivítání a usazeni ke stolu u okna, vedle vstupních dveří. V podniku bylo rušno, ale ne hlučno. Servis byl v pořádku, ale nikterak nadstandardní.

Jídelní a nápojový lístek

Přestože jídelní lístek nabízí různé vídeňské pokrmy, lidé vyhledávají toto místo, aby vyzkoušeli jedinečný Tafelspitz a tradiční vídeňský řízek. Můžete však ochutnat i další národní pokrmy.  Z nápojového lístku si můžete vybrat mezi běžnou nabídkou nealkoholických nápojů, různými druhy piv a vín. Vinný lístek je sestaven zajímavě.

Co si nenechat ujít

Hovězí vývar, Tafelspitz, Vídeňský řízek. To byla naše volba pro dvě osoby. Nutno říci, že kdyby nás bylo o dva více, pořád se všichni dosyta najíme. Porce jsou poctivé a jídlo servírováno v nádherných měděných hrncích.

Začínali jsme hovězím vývarem, který byl opravdu skvělý, především díky své vyvážené chuti. Jako hlavní chod jsme vybrali tradiční telecí řízek, který nás ohromil svou velikostí. Chuť byla také výborná, ale v porovnání s Tafelspitzem byl zážitek z tohoto jídla méně intenzivní.

Tafelspitz v restauraci Plachutta, Vídeň. Zdroj: www.plachutta.atTafelspitz v restauraci Plachutta, Vídeň. Zdroj: www.plachutta.at

Tafelspitz je vařené hovězí maso ve vývaru s morkovou kostí a zeleninou. Můžete si doobjednat nudle, ale této nabídky jsme nevyužili. K jídlu nám ještě přinesli jablečný křen, majonézu a pečivo. Doobjednat si můžete například pažitkovou omáčku a špenátový či kedlubnový krém. Nejprve jsme si pochutnali na vývaru a posléze jsme se zaměřili na morek, který se jí s pečivem. Na závěr jsme si vychutnali naprosto lahodnou chuť rozpadajícího se hovězího masa.

Závěr

Restaurace je velká a může být opravdu rušná. Pokud potřebujete mít u jídla trochu klid, nezapomeňte se o tom zmínit při rezervaci. Interiéry a obsluha působí trochu chladně, ale se servisem bylo vše v pořádku. Jídlo je poněkud dražší, v závislosti na tom, co si doobjednáte, zaplatíte přibližně €30 za osobu a jídlo. Zaměříme-li se na chuť nabízených jídel, můžete se těšit na zážitek, na který budou vaše chuťové buňky ještě dlouho vzpomínat.


12.03.2018, Redakce BT